Rookmelders worden verplicht

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Rookmelders worden verplicht vanaf 1 juli 2022 in iedere woning of appartement. Dit betekent dat straks op iedere verdieping van uw woning er minimaal 1 rookmelder moet hangen. Hiermee wil de overheid voorkomen dat bewoners, bij een beginnende brand, niet op tijd gewaarschuwd worden met alle mogelijke gevolgen van dien.

Verplichte rookmelders waarom eigenlijk?

Rookmelders verplichtJaarlijks worden duizenden woningen getroffen door een brand. Niet alleen als gevolg van een brand vallen er jaarlijks veel slachtoffers. Ook de rookontwikkeling bij een brand maakt veel slachtoffers. Vooral brand of ernstige rookontwikkeling in de nacht is gevaarlijk. Tijdens slaap wordt ons reukvermogen uitgeschakeld en ruiken we dus ook de rook en giftige dampen niet. Uw gehoor blijft tijdens uw slaap wel werken. Hierdoor zal het geluid van een piepende rookmelder u wel op tijd kunnen waarschuwen.

Waar moet u rookmelders installeren?

In de wetgeving is vastgelegd dat elke verdieping waar geleefd wordt verplicht is voorzien van tenminste één rookmelder. Hierbij kunt u het beste de rookmelders ophangen in de vluchtroutes zoals de gangen, trappenhuizen en overlopen.
Voor een goede werking van een rookmelder is belangrijk om rookmelders altijd aan het plafond te hangen. Om er voor te zorgen dat rookmelders op tijd rook kunnen detecteren is het verder belangrijk om deze niet te dicht bij de openingen van de mechanische ventilatie te hangen of te dicht bij de muur of een hoek. Cavius rookmelder aan plafond

Tot slot kunt u overwegen om extra rookmelders plaatsen in de ruimte waar de kans op brand groter is. Hierbij moet u denken aan de ruimte waar de wasdroger staat of waar accu’s en batterijen worden opgeladen. Ook bij de meterkast en bij de CV ketel is het raadzaam om daar rookmelders op te hangen.

Wat verder belangrijk is.

Kies altijd voor rookmelders die zijn voorzien van het EN 14604 keurmerk. U weet u daarmee zeker dat uw rookmelders voldoen aan alle wettelijke eisen. Controleer verder minimaal elk kwartaal maandelijks of uw rookmelders het nog doen.
Omdat de effectiviteit van rookmelders na 10 jaar gaat afnemen moet u deze ook na 10 jaar gaan vervangen. Elke rookmelder is voorzien van een vervangingsdatum zodat u weet wanneer uw rookmelders vervangen moeten worden.

In vertrekken waar veel stoom en waterdamp kan ontstaan zoals de badkamer of uw keuken kunt u beter kiezen voor een hittemelder in plaats van een rookmelder.

Meer weten?

Heeft u behoefte aan meer informatie over rookmelders? Antwoorden op de meest gestelde vragen over rookmelders kunt u hier teruglezen. Wilt u daarnaast weten wat de gevolgen deze verplichting hebben voor uw inboedel of opstalverzekering? Neem dan contact op met onze Risk Managers. Zij adviseren u graag.